AAA-stuff | languages

Enkel bepaalde voedingsmiddelen en voedingspatronen zouden het risico op hart- en vaatziekten verlagen

De laatste decennia is er veel onderzoek gebeurd naar het effect van bepaalde voedingsmiddelen of voedingspatronen op de incidentie van cardiovasculaire aandoeningen. Uit onderzoek blijkt dat een gezonde, gevarieerde en evenwichtige voeding in combinatie met beweging een belangrijke rol zou spelen in de primaire preventie van cardiovasculaire aandoeningen. Uit de review van Mente et al. blijkt echter dat slechts bepaalde voedingsmiddelen gecorreleerd zijn met een verminderd risico op hart- en vaatziekten. Voor deze review werden er gerandomiseerd gecontroleerde onderzoeken en prospectieve cohort onderzoeken geëvalueerd op basis van de Bradford Hill criteria. Deze criteria worden door epidemiologen gebruikt om systematisch te evalueren of er een causale link kan worden gevonden tussen een bepaalde factor en een bepaalde gezondheidstoestand.
Op basis van de Bradford Hill criteria concludeerden de onderzoekers dat er voldoende wetenschappelijke evidentie is om een causaal verband aan te tonen tussen de consumptie van bepaalde voedingsmiddelen en/of bepaalde voedingspatronen en de incidentie van cardiovasculaire aandoeningen. De inname van groenten, noten, mono-onverzadigde vetzuren en een mediterraan voedingspatroon zou het risico op hart- en vaatziekten significant verlagen. Een voeding rijk aan transvetzuren en voedingsmiddelen met een hoge glycemische index en een Westers voedingspatroon zouden het risico op hart- en vaatziekten verhogen. Van de voedingspatronen werd enkel die van een mediterraan voeding bestudeerd in gerandomiseerd gecontroleerde onderzoeken. De onderzoekers vonden ook enkele matige causale verbanden terug voor de inname van onder andere vis, foliumzuur, volle graanproducten, alcohol, fruit, voedingsvezel en uit de voeding opgenomen vitamine E, vitamine C en beta caroteen.
Volgens de autheurs volstaat het niet om enkele voedingsmiddelen meer of minder te consumeren om het risico op hart- en vaatziekten te verlagen. Er zou een verandering moeten worden doorgevoerd in de volledige manier van leven.
De klinische significantie van een mediterraan voedingspatroon kon worden vastgesteld in een meta analyse van Sofi F et al., gepubliceerd in the British Medical Journal. Wanneer personen trouw een mediteraan voedingspatroon volgen, zou hun gezondheid significant verbeteren. Bij mensen die zich trouw aan een mediterraan voedingspatroon houden, zou de globale mortaliteit dalen met 9%, de cardiovasculaire mortaliteit dalen met 9% en de incidentie of mortaliteit door kanker vermindert met 6%. De incidentie van de ziekte van Parkinson en de ziekte van Alzheimer zou met 13% dalen. Op basis van deze resultaten kan een voedingspatroon lijkend op een mediterraan voedingspatroon worden aanbevolen. Het volgen van een mediterraan voedingspatroon gedurende een periode van vijf jaar zou 0,9 levens op 100 redden. Dit resultaat is beter dan dit met statines (0 tot 0,7) maar lager dan met bloeddrukcontrole (1,3), voldoende lichaamsbeweging (3,3) en rookstop (8). Het aanzetten tot meer fysieke activiteit in combinatie met voedingsadviezen lijkend op een mediterraan voedingspatroon zou een prominente rol moeten spelen in de primaire preventie van chronische aandoeningen.
Uit epidemiologisch onderzoek van Valdés et al. blijkt echter dat de kwaliteit van de voeding van de Mediterraanse bevolking in 2005 minder goed is dan die in 2000. Er werd een trend vastgesteld van een hogere inname van verzadigde en transvetzuren en een lagere inname van groenten en fruit. De energie-inname blijft echter gelijk.