AAA-stuff | languages

Emotioneel eten

Stress beïnvloedt het verlangen naar voedsel en de keuze van ‘troostvoedsel’ bij vrouwen

 
Het doel van deze studies was om het effect van stress op het verlangen naar voedsel en de eetgewoonten, gerelateerd aan ‘troostvoedsel’ na te gaan. 272 vrouwelijke studenten tussen 17 en 26 jaar namen in de Verenigde Staten deel aan dit onderzoek. Ze werden door middel van een online enquête over stress en voeding bevraagd. Een gelijkaardig onderzoek vond plaats aan de Loughborough University in het Verenigd Koninkrijk.
 
81% (n = 221) voelde een verandering in het verlangen naar voedsel wanneer zij gestresseerd zijn. Hiervan voelde 62% (n = 139) een verhoogde behoefte aan voedsel. Hierbij werd geen verschil in leeftijd aangetoond.

Onder normale omstandigheden rapporteerde 80% (n = 218) gezond te eten, waarvan slechts 33% nog steeds gezond at bij stress. Bij stress grijpen de proefpersonen voornamelijk naar zoete voedingsmiddelen en kant-en-klare maaltijden. De meest voorkomende zoete voedingsmiddelen waren desserts, chocolade- en snoeprepen, snoep, roomijs, muffins en zoete broodjes. Hamburgers, pizza, Aziatische maaltijden en fast food werd ook vaak als ‘troostvoedsel’ verkozen. Het is interessant om te zien dat de variëteit aan voedsel bij stress vermindert.

 
Het effect van stress op de voedselkeuze van mannen
Een andere studie onderzoekt het effect van stress op de voedselkeuze van mannen.
Er werd een verdeling gemaakt van twee groepen: een groep mannen kreeg moeilijke (stressveroorzakende) anagrammen op te lossen, de andere groep gemakkelijke (stressloze) anagrammen. Er waren twee gezonde (noten en druiven) en twee ongezonde (aardappelchips en M&M chocolade) snacks voor handen om tussendoor te eten.
De mannen in de groep zonder stress aten significant meer van de ongezonde snacks dan de mannen in de stressgroep. Dit gegeven is erg verschillende van wat bij vrouwen werd vastgesteld (Zellner et al (2006). Food selection changes under stress. Physiology & Behavior, 87, 789-793). Vrouwen hebben de neiging meer druiven te eten wanneer ze niet gestresseerd zijn en eerder M&M’s te kiezen wanneer ze dit wel zijn.
Het effect van stress op de voedselkeuze is dus verschillend voor mannen en vrouwen.