AAA-stuff | languages

Diabetes

Wat is diabetes?

Diabetes mellitus is een chronische, niet geneesbare aandoening.
Bij diabetes produceert het lichaam onvoldoende insuline of is het lichaam ongevoelig voor het effect van insuline. Hierdoor kan suiker vanuit de voeding onvoldoende opgenomen worden in de verschillende cellen om daar als energiebron te dienen. Daardoor ontstaat een verhoging van het bloedsuikergehalte (hyperglycemie). En samen met een hyperglycemie zien we vaak stoornissen in de bloedvetten (cholesterol) en de bloeddruk.
Het is een van de meest frequent voorkomende chronische ziekten van onze samenleving. Het gaat gepaard met een verhoogd overlijdensrisico door hart- en vaatlijden, en met een verhoogd risico op blindheid en nieraantasting.

Type 1 diabetes:
Hierbij wordt onvoldoende insuline aangemaakt door een stoornis ter hoogte van de insuline producerende cellen (betacellen) van de alvleesklier of pancreas. Deze vorm ontstaat meestal op jongere leeftijd (vóór 40 jaar). In totaal lijden ongeveer 10 % van alle mensen met diabetes aan deze vorm.
Type 1 diabetes ontwikkelt zich meestal over een korte periode. Bloedsuikerwaarden gaan relatief snel oplopen en men ontwikkelt snel klachten.

Type 2 diabetes:
Bij type 2 diabetes is de insulineproductie initieel nog wel aanwezig, maar de werking van insuline ter hoogte van de cellen is onvoldoende. In hoofdzaak treft het volwassenen, ouder dan 40 jaar. De laatste jaren zien we echter een spectaculaire stijging van het aantal mensen met type 2 diabetes, ook op jongere leeftijd. Voornaamste oorzaak zijn toenemend overgewicht en onvoldoende lichaamsbeweging. 90 % van de totale groep mensen met diabetes lijden aan type 2 diabetes.
De ontwikkeling van type 2 diabetes verloopt meestal langzaam. Daardoor kunnen gedurende meerdere jaren reeds licht verhoogde bloedsuikerwaarden aanwezig zijn en schade aanrichten, zonder dat men zich van enig kwaad bewust is. Men schat dat ongeveer de helft van de mensen met type 2 diabetes niet weet dat ze de ziekte hebben.

Voor meer info, zie www.diabetes-vdv.be

 

 

 

 

 

 

Prof Paquot over diabetes.

Prof Paquot legt uit hoe de diagnose wordt gesteld en wie een risicopersoon is. Wat is het verschil tussen diabetes type 1 en type 2? Wat zijn de risico's bij diabetespatiënten?

Afspelen

Hoe wordt diabetes type 2 behandeld? - Dr Verhaegen

Dr Verhaegen geeft een uitvoerige uitleg over de behanding van diabetes type 2. Items zoals medicatie, voeding, levensverwachting en dergelijke worden besproken.

Afspelen

Voedingsadviezen voor patiënten met type 1- en type 2- diabetes

Interview met mevr. Caroline Vandoninck, diëtiste Maria Middelares Ziekenhuis, Gent en mevr. Carolien Van Gils, UZA

Afspelen